2008/07/04

Preparation phase, készülődés

Készülődés Ha Kínába indulsz dönts el előre, hogy odamész. Miért?
  1. Vizum ügyintézés bonyodalmas az Olimpia miatt csak 30 napos vizumot lehet kapni, ha nagy szerencsés vagy akár 40et is. Ehhez bemutatandó: útlevél egy évre érvényes, repjegy oda-vissza (nem ám open!!), kis KP a gyorsitott eljárásra. Ja és ott csak angolul lehet ügyintézni!
  2. Kellenek oltások kb 25e FT (Hepa A és B egy hónappal utazás előtt különben nem véd)
  3. Pakolni ügyesen kell! Itt sok minden olcsó, csak van, ami nincs :-)
  4. Tessék eurót váltani, mert a dollár árfolyam csökken.
  5. Repjegyet nem árt előre nekünk Malév (Hainan airlines) bejött.
Mikor az ember ilyen nagy útra készül az utolsó napok olyan üresen telnek, olyan mintha otthon már nem lenne mit tenni. Annyira az itteni dolgokra készültünk. Próbáltunk persze, hiszen végül úgyis mindig az adott helyzetben dölnek el a dolgok. Szóval otthon szeretne is az ember szépen búcsúzni, meg nem is akar nagy ügyet csinálni elvégre ez csak egy kis idő amig távol vagyunk, bár nagyon távol. Köszönjük mindenkinek, aki segitett pakolni (Zsoo) meg az utolsó percekig velünk volt a reptéren (Apa meg Ig) és telefonon (Anya). A repülőút: 9 óra 30 perc. Még aludtunk is :-) és élveztünk, az érkezést és az időeltolodást kevéssé. A reptér óriási, sajnos nem az új Sárkány alakú terminálon szálltunk le, de mind1 mert a smog-tól, amúgy sem látszott volna. Ellensúlyozás képpen viszont a helyi AIESEC-es fogadó bizottság (2 fő) kedvesen üdvözölt ajándékkal és egyből meghívtak egy eredeti kínai tea szertartásra. Kedves RECEPTIONösök lehet tőlük tanulni.
Klari & Bandi
When you go to China, you'd better make this decision in time (a month earlier). Why?
  1. Visum proceedure is pretty complicated and you can't get a tourist visa for more than 30 days maybe 40 if you are lucky it's all because of the Olympics. (things you must have to apply for the visa: passport, time, return ticket for the flight ((tricky not open one)), your host's ownership certificate a(in Chineese) and time. And the language to be used on the Consulat is English :-)
  2. Vaccination is needed approx. 25.000 HUF (Hepatitis A and B is one month in advance)
  3. Pack smartly. Many things are cheap in here, but you can't buy several items (later in details)
  4. Take Euro, dollar exchange rate is decreasing in every minute. Imagine a 10 hour flight :-)
  5. Buy the flight ticket in advance, we liked Malév (Hainan airlines) direct flight.
When you are preparing for such a big journey the last couple of days just seem so empty. You already would like to be there, prepare yourself for being in an other county...but this is just impossible, situations are always to be solved on the spot. Meanwhile you would like to say a nice goodbye to your beloved but it feels strange as you are just leaving for a while. Thanks for everybody who helped in packing (Zsoo), taking us to the airport (Dad and Ig) and being with me on the phone till the last minutes in Hungary (Mum) Flight took 9 and a half hours. We even could sleep, we enjoyed it, unlike arrival and the jetlag. We were welcomed by Andy and Samy (2 aiesecers) with some chineese dessert and they invited us to a traditional tea ceremony. We liked the reception! RECEPTION ppl in Hungary can learn a lot from Chinees colleagues.
Klari & Bandi

1 megjegyzés:

Zs°fi írta...

Méghogy kezdők vtok, ugyan.. (: Szép, használható blog > csak 2 formai megjegyzés (bár nem a tapasztalat mondatja velem)
.a 2nyelvűség naon tetszik, de jobban különválaszthatnátok őket a szemnek, mondjuk
így vagy úgy
.másik ötlet, h ha közvetlen a képek alá is kerül tőletek pár szavas comment (pl hvg-stílusban), az még élvezetesebbé tenné nekünk, lelkes rajongóknak.
(És legkozelebb tartalmasabb megjegyszést is kaptok)
Ó hát a búcsúzásról meg annyit, h vhogy nekünk, az itthonmaradóknak is fel kellett készülni.. (ja és a kipakolásnál is számíthatsz rám, Klári:))
Várom a folytatást!