2008/07/05

Education and the kids/ Kinai oktatás és a picik

Nagyon kellemes meglepetés ért minket itt az óvodában. Kinában a gyerek az első, legalábbis ami az oktatás illeti. (de amit eddig láttunk az alapján mindenben) Ahogy megérkeztünk még aznap bemutattak a gyerekeknek- épp az orvosnál voltak és vizsgálták őket. Nagyon büszén mutogattáik az ujjukon a szúrás nyomot! "nem sirtam, nem sirtam" Hát igen a bébi büszkeség minden országban egyforma :-) Másnap kezdtünk dolgozni egy nap 6 angol órát tartunk 8.30 és 16:35 között. A mi csoportjaink bébi csoportok 2-3 évesek. Van aki beszélni is alig tud, de végig ül 2x 20-25 perc angolórát. Hihetetlenül okosak és nagyon fegyelmezettek. Persze mindent csak játékosan lehet nekik tanitani. Szeretnek énekelni, hát ez kicsit kihivás de már hozzászoktunk. Nagyon jó ebben a munkában, hogy nagyon kreativnak kell lenni és lehet gyakorolni az előadói készséget, mert a bébikék nem szeretik a kamu dolgokat. Viszont, ha valami megtetszik nekik, azt szinte egyből meg is tanulják. Persze felmerül a kérdés h. vissza is tudják-e idézni később, de én azt hiszem igen, főleg ha eleget gyakorolták, ismételték. A legnagyobb kihivás, hogy a különböző szavakat, fogalmakat, érzéseket ne csak játékosan, hanem a való életben is elő tudják hivni. Ehhez használunk videokat meg fényképeket, meg mindent, ami csak eszünkbe jut. Bárki, aki bébi oktatásban otthon van küldjön tippeket! Az oktatásról annyit, hogy Kinában az oktatás az fontos érték, itt meglátták az ország vezetői, hogy ez a jövő egyik alappillére. A kinaiak átlagosan jövedelmük 30%át költik oktatásra. Még itt a magán oviban is sok gyerek van, akinek a szülei szinte semmiből élnek. De az angol nyelvű ovit kifizetik valahogy. Tudják egyedül igy lesz versenyképes a gyerek. Ezt valahogy a gyerekek is érzik, nagyon sokan akarnak megfelelni az elvárásoknak. Azért ez 2 éves korban nekem meglepő. Otthon mindenki magába nézhet kicsit...mi is ezt tettük és egyszerűen hihetetlen dolgokat csinálnak ezek a picik
  • 2 évesen beszélnek (kinaiul, ami nehéz nyelv. Mi kb 5 szót tanultunk meg 5 nap alatt nehézségek árán)
  • Vannak, akik értik, hogy mi nem tudunk kinaiul, de kommunikálni szeretnének ezért, énekelnek dalokat meg bármit mondanak angolul, csak hogy 'beszélgessünk',
  • reggel kb 6 kor kelnek, hogy az iskola busszal bejöjjenek (kb 3 tanár kisér 30 gyereket) itt vannak f5ig van 6 órájuk kb 20 perces és van egy táncóra/tesi óra.
  • Pálcikával esznek. (szülinapi tortát is)
  • Néha nem tudnak jól figyelni, de amit tanitok nekik annak kb 70-80%át megjegyzik
  • Legtöbbjük szobatiszta. Alul van egy lyuk a nacijukon és ha kell nekik, kimennek pisilni és vissza jönnek egyedül
És lehet sok rosszat gondolni az egy gyerek politikáról, én sem értek vele egyet. De!! arra ez egy gyerekre itt extra figyelmet szentelnek. Nagyon szépen bánnak a picikkel, ahogy az utcán és éttermekben megfigyeltük. Szóval én az itt látottak alapján biztosan kicsit máshogy állok majd a gyerekneveléshez.
Klári & Bandi
The pleasant surprise here in China: First priority in life is the child (especially in educational regards) The day we arrived (Tue 1st July) we were introduced to the kids in the kindergarden, while they were being examined by the doctor. They were showing off with the wound on their fingers " I didn't cry when they did it, I didn't cry". Well yes baby pride is the same all over the world. Already on the second day we started to work. We are teaching 6 classes a day from 8.30 till 16.35. Our classes are baby classes (age 2-3). Some of them can't speak but they can sit still during a 20-25 minute English class 2 times a day. They are surprisingly smart and disciplined. But learning must be fun for them. They like singing which is quite a challenge for us but we are getting used to it. We like this job because we have to improvise a lot and you also have to be a credible presenter, these babies just don't take 'fake'. But as soon as they enjoy doing something, they immediately remember it. Probably the question occurs whether they will be able to recall it later. I'm not 100% sure but what we experienced so far they remember 70-80% of what we teach them, if we practise and repeat things enough times. The biggest challenge for us is to teach the kids feelings, things and concepts in way that they may be able to recall it in lifelike situations. For that we use videos, pictures and everything that comes to our mind. Anybody who is experienced with kids education just requested to send us some tips! As for education it is good to know that Chineese people spend 30% of their total income on education. Somehow leaders in this country realized that education is the key to a successful future and common people also consider developping themselves as a core-value. In the kindergarden some kids have very bad financial situations but their parents do everything to ensure that their kids can attend an English kindergarden. They know this is the way get the advantage for the kid in this fairly big competition. Somehow the kids also feel this, they are really eager to meet expectations. For instance at the age of 2
  • they can speak chineese (which is difficult language. I could learn 5 experessions in 5 days)
  • some of them actually understand that we don't speak Chineese and they grab every opportunity to communicate with us. Sing us the English songs they know etc.
  • they wake up at 6 everyday to come to kindergarden by bus (children/teacher ratio on the bus: 10/1) and they finish at 16.35. They have 6 lessons 25 minutes each and they have dancing+ P.E.
  • They can eat with chopsticks. Even the birthday cake is eaten by that.
  • Sometimes they can't focus but they remember 70-80% of what we teach them.
  • Most of them go to the toilet alone. They don't wear diaper but they have a hole on their trousers so they can go and solve their toilet issues alone.
Some you have the right to judge ONE CHILD POLICY. I also have doubts but the kids here get extra attention because of it. They really care about their children it's visible on the street, in restaurants everywhere. So after all we experienced here. I'll have different attitude towards raising a baby.
Klari & Bandi

4 megjegyzés:

Zoleeka írta...

próba

Zoleeka írta...

Szia! Anyukád adta meg a blogodat az én anyukámnak, szóval én igy kerültem ide. Ha lesz időm (pl. este), akkor majd elolvasom. :) Addig is irhatnál,hogy kerültél ki oda, én is akarom. :)
1-2 gyors megjegyzés a posthoz:
-hamarosan nem lesz szükségük az angolra,hanem nekünk lesz szükségünk a kinai nyelvre
-te hány évesen beszéltél magyarul? :) kinai nyelv sem nehezebb (mint első nyelv), mint a többi, mert a világ MINDEN részén azonos korban kezdenek el beszélni a kicsik
-miért nem értesz egyet az egy gyerek politikával? (szerintem ezt más országokba is be kellene vezetni, ha nem akarjuk,hogy összeroppanjon a föld ökológiailag) Ha nem lenne ez az egyke törvény, akkor most nem 1,5 milliárdan, hanem kétszer annyian lennének. És most,hogy beindult a gazdaságuk lehet,hogy 25 év múlva meg 6 milliárdan lennének. Tehát szivesen meghallgatnám az érveidet eme politika ellen. :)

Klari írta...

Hello Kedves Zolika.

Esetleg mondhatnál többet magadról, hogy ki az anyukád stb. Mert igy még sajnos nem emlékszem. Ha még fősulira jársz, akkor van lehetőséged neked is AIESEC-es gyakorlatra jelentkezni. Mi igy jutottunk ki Kinába. (Ha érdekel tudok telefonszámot adni.)
Nem kötelező egyetérteni avval, amit irok. Ezt irtam ez elvárások lefektetésekor is. Én igy látom itt a dolgokat, nem törvényszerűség.
Angolra mindig is szukség lesz szerintem, nemcsak, mert a világnyelv most és mert az USA vezető hatalom (sőt ez a tanult India nyelve is) hanem azért mert egységes és egyszerű. Kinaiul nehéz lenne megtanulni kb 15000 karakter még egy kinainak is nehéz, hogy ez legyen az üzleti nyelv az szerintem tulzott elvárás.
Én 2 évesen folyékonyan beszéltem viszont nem voltam szobatiszta. Kinek mi az erőssége :-) Amugy a legtobb pici 2,5 évesen mond mondatokat.
És a gyerek politikáról annyit, hogy én nagyon meg lennék ütközve, ha a kormány döntené el, hogy mekkora legyen a családom. Szerintem ez mindenkinek egyéni joga eldönteni. Nemtom te hányadik gyerek vagy a családban én az első de örülök, hogy van egy hugom. (sztem ő is örül, hogy nem one child policy van otthon)
Akkor otthon meg elő kéne irni, hogy szülessen több gyerek? mert Európa meg elöregszik. Sztem a családalapitás egyéni jogod, nem kormánydöntés.

Ha majd lesz időd olvasd végig az egészet hátha találsz még érdekes dolgokat.
hello
Klári

Névtelen írta...

Én sem emlékszem rád, pedig állitólag még láthattuk is egymást az Irinyi utcai játszótéren, amikor még nagyon kicsik voltunk. :)
Angol szerintem csak az elején egyszerű,utána eléggé "beindul". :) De nem sokáig lesz már vezető hatalom az USA. Bár az üzleti nyelvben igazad van,de ha egyszer Kina vérszemet kap,ránk fog erőltetni mindent...mint anno az oroszok,csak nem jött össze nekik. :)
Szóval akkor a te nézeted szerint,inkább népesüljünk túl,omoljon össze a világ,csak a pillanatnyi hasznokat vegyük figyelembe,ez mindennél fontosabb? Mit szólnál ha MO-on is olyan tumultus lenne,mint ott kint Kinában? De tovább is mehetek:miért permetezünk szunyogok,kértevők ellen,miért lőjjük le pl a rókákat ha elszaporodnak,hiszen nekik is annyi joguk van élni a Földön,mint nekünk.
Természetesen nem baj,hogy másként látod a dolgokat. Csak szeretek kötekedni. :) Hátha igy elmozdithatom a dolgokat az nyugalmi állapotukból.
Sajnos az AIESECről igy lekéstem,de sebaj...lesz majd más lehetőség is. :)
Addig is egy érdekesség nektek:
可口可乐
ke3 kou3 ke3 le4
nincs semmi értelme,hangátirással készült. :) csak azért irtam,mert láttam az egyik fényképen.
明天见