2008/07/20

az Állatkertben/ Beijing Zoo

Tegnap az állatkertbe látogattunk el...a vizummal rendelkezők gondtalanságát élvezve. (hogy is sikerült 30 napos hosszabbitást eszközölni, hát beadtunk kb 20 oldalnyi dokumentumot, kinaiul meg bizonyitottuk h. van 3000 dollárnak megfelelő yuan a bankszámlánkon, meg szerencsénk volt. Nem ajánlom senkinek, hogy itteni segitség nélkül próbálkozzon, Maggie nélkül nem sikerült volna az biztos. A sorban rajtunk kivül mindenkit elutasitottak és otthon a Kinai konzulátuson nekünk is azt mondták, hogy alig lehetséges.

Persze ez a kis művelet azért kb 5000 FT-nyi yuanba fog kerülni fejenként, meg a repjegy módositás árába (MALÉV min. 20000). De ennyi a szabadság ára)

Az állatkert a Xizhimen megállótól nem messze (kinai mércével) található. Olyan másfél-2 km séta.

A bejutás 15 yuan (370 FT) még 5 yuan a Pandaház. Naná, hogy oda vettünk jegyet még Pandát sosem láttunk. Főként ilyen rossz körülmények közt :-( Mindegyik aludt a szörnyű melegben -bár ők amúgy is Kinában élnek, lehetséget, hogy csak minket zavart a meleg- egy nem túl nagy terráriumban, leüvegezve. Nem igazán értem miért nem a szabadban tartják őket. Mármint külső kifutóval is rendelkező ketrecben. Ja és mindenki tolong, hogy csináljon róluk egy-egy fényképet. Mi is tolongtunk egy kicsit, hogy legyen megfelelő dokumentáció. Ime:

Érdekes az állatkert hiszen sok olyan állat van, ami nekünk egzotikus, de összességében inkább sokkolónak találtuk a körülményeket. A Tigrisek kb 20 nm-es ketrecben vannak, az szörnyű látni. Meg is bántuk, hogy megnéztük. Az éjszakai állatokat egy sötétitett részben tartják, a látogatók a fenntartható világeszmény jegyében pedig odahajolnak és 2 cm-ről szembe vakuzzák az éjszakai állatokat. (örülök, hogy nem volt összehasonlitó statisztika, a vadon és állatkertben élő állatok élettartamára vonatkozóan) A magyar állatkert sokkal szebb és humánusabb, pedig ott is van egy két emlitésre méltó szégyenfolt. Amúgy a legkiegyensúlyozottabb állat a viziló volt. Az otthoni állatkertben is ő az azt tudom, mert a Széchenyiből kapja a fürdővizet, és minden évben születik 2 vizilóbébi a jó körülményeknek köszönhetően. (őket elcseréli az állatkert más állatokra, hogy ne Fővárosi Vizilókertünk legyen) A 2.5 órás kirándulás után Pizzériában ettünk, végre... az itt drágának minősül, de elég jó volt. Majd hazaértünk 10 előtt 2 óra buszozás után, de az őr már aludt és fel kellett kelteni, hogy bejussunk. Hát igen itt hétvégén is haza kell érni 10 előtt.
Klári & Bandi
Yesterday we visited the Beijing Zoo...enjoying the benefits of our extended visa.
(How we managed to extend our visa despite all the difficulties. It is a good question, I only know that we had to hand in a deposit certificate of min. 3000 USD on each of our accounts, and hell a lot of other Chinese documents. I'm not sure we had succeeded without Maggie's help) The cost of this proceedure is approx. 5000 Ft equals to 200 yuan plus the modification fee of our plane ticket 20000 Ft (travelling with MALÉV). But this is the price of our freedom here! The Zoo is in Chinese measures not far from Xizhimen subway station. Approx. 1,5-2 km. Admission fee is 15 yuan equals 370 Ft and 5 yuan extra for the Panda house. Obviously we bought a ticket for the Panda house as well as we have never saw Pandas before especially not Pandas living in such awful circumstances. They are all kept in a relatively small and too hot house. (maybe it felt hot just for us as China is not our natural inhabitat) The other thing is Pandas didn't have an outdoor place-don't ask me why. And there were enormous crowds trying to get close to the cages just to take a picture. We also did some crowd fight to do the necessarry documentation for the blog. Here it is: The Zoo is interesting because it has some animals that are considered to be egzotic in Hungary but all in all the circumstances were shocking. The tigers have a maximum 20 sm-s indoor territory-it is an actual cage. The night animals live in a dark house...where tourist, not giving a shit about sustainable world, go 2 cm close to them and flush in their eyes just to take a bad quality photo :-) sad it is... I'm happy I didn't see statistics comparing wild and zoo animals life expactancy rates. It must be really disappointing. The Hungarian Zoo is nicer and provides much better conditions to the animals though even there are shameful points to be improved. Similar to the Hungarian Zoo, in the Chinese one,Hippo is the most balanced and easy going animal. Back in Hungary they bear baby Hippopotami, because they enjoy themselves so much in their pool. (Their water derives from Széchenyi thermal bath, opposite the Zoo.) After the 2,5 hours long excursion we ate out in a Pizza bar which is considered to be expensive here (pizza is 1250 HUF, 50 yuan). When we wanted to get home in time, after 10 pm we can't come in but the guard was already asleep at 9.50 so we had to wake him up. Too bad :-(

2 megjegyzés:

Zs°fi írta...

Gratula a vízumotokhoz.. A következő hónapot is ien nehéz lesz kieszközölni?? Egyáltalán h tervezitek, meddig kell még bírni itthonnélkületek? És peking Kre van közelebb? (:

Klari írta...

elvileg második hosszabbitás egyszerűbb, mert ugyanazok a doksik kellenek.
Kb szept. 22én mennénk.