2008/09/09

Paralimpia 2008

Hétvégén vásárolgatni voltunk, Kínában meg mindig ruhát, cipőt, táskát éri meg legjobban venni. A bóvli technika is olcsó, van ugyanis ipod, amit kinában gyártanak Kinai szoftver, szóval itoones nélkül is működik.

Most a vásárolgatás izgalmait kevéssé szeretném, ecsetelni, viszont a Silk Market-nál, igen kellemes és elgondolkodtató élmény ért minket. Találkoztunk a Magyar Paralimpiai vivó csapat néhány tagjával. Beszélgettünk egy-egy sör mellett, igy kicsit már többet tudunk róluk.

Sajnos a hazai média nagyobb hirverést csinál az Erotica kiállitásnak, mint paralimpikonjainknak.

Ez picit elgondolkoztató, pedig a megnyitó lenyűgöző volt (fénypontként egy tolószékes férfi felhúzódzkodott egy kötélen vagy 30 métert és ő gyújtotta meg a lángot), és 2 nap alatt egy aranyat és egy bronzot hoztak. Összesen 11 érmet várnak tőlük, de az eseményről 2 tudósító tudósít. (ennyien utaztak ki az MTI-től, ezt MTI-s itteni ismerősünktől tudjuk)

Még egy elég kevéssé mozgássérül barát ország mint Kína, még ők is támogatják, hirdetik a sportolóikat. Nálunk legtöbben azt sem tudjak, hogy hányan vannak itt (31en), miben jók (úszás, vívás-hagyományosan erősek vagyunk ezekben).

Ez is szégyen, de ez még nem a legnagyobb gond, talán inkább az, hogy vannak, akik olyan sokszor úgy kiemelték, hogy nem a győzelem a fontos, hanem, hogy küzdesz meg a sport élmény. Hát nekem úgy tűnik a mozgássérülteknek kicsit nagyobb küzdelem már maga a mindennapi élet is, nemhogy egy ilyen rangos sporteseményre kijutás, készülés, részvétel, győzelem…

Otthon ez nem érdemel szót, csak nehogy véletlen több érmet hozzanak, mint az épek, mert akkor majd lehet sajnálni, hogy csak egy (vagy egyse) lesajnáló cikk ereig nyilatkozunk róluk.

Pedig lehet többet érdemelnek!

Ezúton is sok sikert Gyulának és Palinak, akik egy hangot se panaszkodtak mellőzöttségről, nehézségekről, csak örültek hogy itt lehetnek. Köszönjük az új perspektívát.

Klári & Bandi

This weekend we went to do some shopping, clothes, bags and shoes have cheap price here once you are good at bargaining, if you are not outstanding it is still reasonable. Technology is expensive here but you can purchase locally produced ipods and various other things with Chinese software, and they work. (we are testing them now)

But I don’t want to talk long about our shopping experience, I gained a different perspective while shopping on Silk Market. We met the Hungarian fencer Paralympic team. We had a nice chat with a couple of drinks about them being here.

Unfortunately Erotica Exhibition 2008 is a lot more advertised than the Paralympic games. Although the opening ceremony was really amazing and thought provoking. (as a wheelchaired men climbed a rope with his chair for 30 metres to lit the Olympic fire in Birdnest). We don’t talk about them, but in 2 days they won a gold and a bronze in swimming and they expected to have 11 medals altogether. Hungarian Media Inquiry Office (MTI) sent 2 riporters here. (we know it from a friend who works in Beijing for HMIO.)

Even a so disabled unfriendly country like China has some pride in their paralympic sportsmen, they support them. Back home not many people knows how big delegation we have (31 sportspeople) and in which sports we are good at. (swimming and fencing)

This is a shame, but what is worse I heard so many people saying to the media Olympics is not about winning, it is about participation and fight and sport experience. Well I think even the everyday life for disabled is a fight, not mentioning how much effort is put in a sport event like this. Travelling here, participating, fighting, winning or loosing.

Back home we forget to appreciate these things. I wonder what will happen if finally they get more medals than our olympic sportspeople. Maybe than they deserve an article with some bitterness: ’even our disabled overperformed the Hungarian Olympic delegation’.

They deserve a bit more…

Wishing good luck for Gyula, Pali and the others, who never complain, who are just happy to be here and provided us with a new perspective.

Klari & Bandi

Nincsenek megjegyzések: